IMG 0860

Ramon en Camila

Ramon is een lieve en ondernemende jongen en zijn zus Camila is een vrolijke, spontane dame. Ze zijn geboren met dezelfde (erfelijke) chromosoomafwijking waardoor ze beiden een verstandelijke beperking hebben. De ontwikkelingsleeftijd van Ramon is vergelijkbaar met de peuterleeftijd, die van Camila met de kleuterleeftijd. Door hun beperking zullen ze allebei altijd afhankelijk van begeleiding zijn.

Hun ouders vinden het belangrijk dat ze zichtbaar zijn, dat het “gewoon” is dat er ook kinderen met een beperking (bij) zijn en dat zij net zo goed een fijn en gelukkig leven kunnen leiden: gewoon waar het kan en aangepast of vereenvoudigd waar het nodig is. Ze nemen Camila en Ramon dan ook overal mee naartoe en proberen hun wereld zo groot mogelijk te houden. Ook vinden ze het belangrijk dat hun leefwereld ook later zo is ingericht dat ze als vanzelfsprekend contact kunnen maken met de maatschappij om hen heen: dus niet geïsoleerd met alleen professionals en mensen met eenzelfde beperking om hen, maar het mogelijk maken om een gemêleerde groep mensen te ontmoeten, want hun spontaniteit en vrolijkheid zijn waardevol voor iedereen en het is heel fijn om van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Vandaar dat het idee van een voor iedereen toegankelijke woongemeenschap zo aanspreekt.

Samen met hun ouders zijn Ramon en Camila op zoek naar een mogelijkheid om in de toekomst dicht bij elkaar te kunnen wonen en leven waarbij hun leefomgeving door aanpassing, vereenvoudiging en veiligheid de voorwaarde biedt voor een zo ‘gewoon’ mogelijk leven. De zorg en intensieve begeleiding willen ouders graag delen met zorgprofessionals.